Project

De Buurtkoelkast

Geplaatst op 19 januari 2021, 16:55 uur

Dat bekende kopje suiker, een paar boterhammen of wat aardappels “lenen” bij de buurvrouw is niet altijd mogelijk als jouw buurvrouw het (ook) niet heeft of niet kan missen. Je mag er dan op vertrouwen dat er elders in de wijk, buurt of gemeente wél een Buurvrouw is die dat voor je heeft. In deze behoefte voorziet de Buurtkoelkast. 

In de gemeente staan diverse koelkasten in de tuinen van Buurmensen waar mensen voedsel en producten kunnen halen als zij die nodig hebben.

Toelichting

De Buurtkoelkast is van en voor iedereen. De Buurmensen werken samen met de ondernemers, supermarkten en boeren uit de wijk/buurt. Het voorkomt het weggooien van (goede) producten en geeft buren de gelegenheid om zaken voor elkaar te regelen in het kader van bestrijding armoede, honger, eenzaamheid en het versterken van gezondheid en welzijn. Tevens draagt het bij aan duurzaamheid en een bewust gebruik van consumptiegoederen.


De buurmensen vullen en onderhouden de Buurtkoelkast en zorgen voor onderhoud, beheer en communicatie.. De producten zijn gratis.


De Buurtkoelkast is actief in onderstaande Global Goals:

SDG 1 Armoede

SDG 2 Geen honger

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn

SDG10 Ongelijkheid verminderen

SDG11 Duurzame steden en gemeenschappen

SDG12 Verantwoorde consumptie en productie

SDG17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken


De Buurvrouw&BuurvrouwBus draagt bij aan een mooiere, inclusievere wereld waarbij iedereen gelijke kansen krijgt en zelf het verschil kan maken. De Buurmensen zorgen voor een veilige plek zonder verplichtingen waar dit kan, mét een glimlach en zónder portemonee.

We hopen dat dit project anderen kan inspireren om na te denken over de rol en functie van de Buurvrouw/-man en te doén!

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
geen honger, duurzaam omgaan met voedsel, verbinden van mensen, inclusie, warm vangnet, samenwerken, no money no rules, burgerkracht, mienskip.
Idee
Illustration
 
Deel dit: