Project

De Buurvrouw&BuurvrouwBus

Geplaatst op 12 januari 2021, 13:41 uur

De Buurvrouw&BuurvrouwBus (BBB) is een initiatief met een wereldwijde ambitie. Het doel is het (her)ontdekken van de waarde in de rol en functie van de Buurvrouw. "Buurvrouw" is een eretitel. Wij bedoelen daar ook Buurman, -mens, -jongen en -meisje mee.
De BBB is geen rechtspersoon; we zijn geen stichting of vereniging, hebben geen bankrekening en werken niet met geld of betaalde banen. We werven geen fondsen of subsidies. De kracht van de acties komt uit de mienskip (samenleving). We zijn op zoek naar de wederkerigheid. We werken vanuit 2 moto's:
"Kijk naar het kleine en zie het grote".
en
"No money, no rules".

Iedereen is een Buurvrouw.
De BBB heeft een aantal onderdelen:
De Buurvrouw&BuurvrouwBus, Buurtkoelkast, Boodschappenkast, online KoffieBuurvrouw, OntbijtBuurvrouw, Buurman&Buurvrouwcafé, Buurvrouw&BuurvrouwWinkel, VerakooktTeam en de Iepen Mienskip Academie

Toelichting

De Buurvrouw&BuurvrouwBus. De Bus heeft (bijna) elke dag een vaste halte op vaste tijden in de gemeente. Bij de bus kan je goederen halen en brengen (blauwe bakken en de boodschappenkast). Ook is er tijd voor een bakje koffie/thee en een praatje en een luisterend oor. Regelmatig organiseren de Buurmensen (ludieke) acties zoals een pannenkoekenfeest, clean-up-day, kerstactie, "Kapper kapt knap", en inleverpunten voor goederen. De bushaltes en tijden staan bij de evenementen op deze pagina. Houd ze in de gaten.
De Kookteams. Diverse Buurmannen en Buurvrouwen werken als team samen om met gedoneerde producten maaltijden te bereiden en rond te brengen bij mensen met een kleine portemonee, eenzame (jongeren en ouderen), zieken en bij dag- en nachtopvang van dak-&thuislozen.
De Buurvrouw&BuurvrouwWinkel. Deze winkel is opgenomen in de opslag aan de Swingmastate 1 in Leeuwarden. Het is mogelijk om op afspraak (ivm corona) gratis te shoppen voor mensen met een kleine beurs of die het hard nodig hebben. Er is dames-, heren- en kinderkleding. De Buurvrouw heeft de koffie klaar staan. De openingstijden staan bij de evenementen van deze facebookpagina.
De Buurtkoelkast.
In diverse tuinen in verschillende wijken staan koelkasten waar mensen (verse) producten zoals groente, fruit, zuivel, vlees(waren), brood of (fris)dranken in kunnen brengen en uit kunnen halen. De Buurtmensen onderhouden een netwerk van organisaties, bedrijven en winkels die hen óók voorzien van producten. De Buurmensen verzorgen zelf de veiligheid, stroom, communicatie en bevoorrading van de koelkast. De deelnemende bedrijven en Buurmensen hebben een sticker (met QR code) waarin zij aangeven het project te steunen. Wil je meedoen; stuur dan een email aan Koelkast058@hotmail.com
Het Buurman&BuurvrouwCafé. Eéns per maand is er een bijeenkomst waar Buurmensen elkaar kunnen treffen, een thema kunnen bespreken en ideeën kunnen omtoveren tot acties. De data staan op de agenda van deze pagina. Meld je wel even aan op het adres van BBB: buurvrouwenbuurvrouwbus@gmail.com
De Iepen Mienskip Academie is een samenwerkingsverband van de BBB met instellingen en organisaties op het gebied van Gemeentehuis t/m Buurthuis en Basisschool t/m Universiteit. Leerlingen, studenten en Buurmensen doen onderzoek naar de waarden van SAMEN, de mienskip, de verhalen, wederkerigheid etc. Deze gegevens, verhalen en artikelen worden gratis online aangeboden, zodat we allemaal van elkaar kunnen leren.
We werken graag samen en streven naar het halen van diverse Global Goals:
SDG 1, 2, 3, 5, 10, 11, 12 en 17.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Idee
Illustration
 
Deel dit: