Project
Idee

Opbouwen van een lokale veerkrachtige economie met een lokale munt

Geplaatst op 12 mei 2020, 23:31 uur

Bouwen aan het verhogen van de omzet in de lokale economie

De periode waar we met z'n allen inzitten vereist uitzonderlijke creativiteit en andere perspectieven op financieren van ondernemers en het laten rouleren van geld waarbij het geld in de lokale economie blijft. Een lokale munt die er is voor de MKB-ers, kleinere ondernemers en de burger heeft zijn waarde al bewezen in vele landen en regio's. In Zwitserland al meer dan 80 jaar. En dat willen wij ook in Regio Amersfoort voor elkaar krijgen en dat is simpeler dan je denkt. Ons team in Amersfoort heeft afgelopen maanden gewerkt aan het burgerinitiatief ; ’Amersfoort verdient haar eigen lokale munt' . 

 


Goedkeuring van de Nederlandse Bank

Vanaf volgende week introduceren we vanuit ons ‘lokale bankfiliaal’ in One Planet aan het stationsplein in Amersfoort; De Florijn. Een bewezen lokale munt systeem met al meer dan 700 rekeninghouders en met de volledige goedkeuring van de DNB.

Toelichting

Ontdek hoe de Florijn zorgt voor lokale economische veerkacht

Meer geld en meer – renteloos – krediet
 
Kan dat zomaar, een munt introduceren naast de Euro? Zeker! Het is eenvoudiger dan je denkt. En het gebeurt ook al. Het nut van een complementaire munt heeft zich al bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruikmaakt van de WIR. In Bristol bloeit de lokale economie dankzij de Bristol Pound helemaal op. Florijn Nederland werkt graag samen met Amersfoortse ondernemers om een betrouwbaar en rentevrij lokaal betaalmiddel te introduceren.De Florijn is een betaalmiddel dat zorgt voor meer geld in circulatie in de lokale economie. Het Florijn-netwerk biedt bedrijven bovendien een rentevrij krediet. Dit als alternatief voor duur krediet van een bank met grote, internationale klanten die ons slechts ziet als marginaal exploitatie-object. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het MKB oplossen en de liquiditeit vergroten van bedrijven, met positief effect op de reële lokale economie. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s uit de regio verdwijnen, in de vorm van rente en bankoverschrijvingen.

De Euro blijft gewoon de Euro
Voor alle duidelijkheid: De Florijn vervangt niet de Euro. Er komt gewoon een munt bij. Florijn is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert. De bedoeling is dus dat u er zoveel mogelijk mee gaat betalen en dat uw klanten u gaan betalen met Florijn. Florijn is er voor transacties met klanten. Én voor business-to-business betalingsverkeer. De Florijn is veel meer dan betaalmiddel. De Florijn is kredietverstrekker, omzetverhoger en bindmiddel voor de regio. En een alternatief waarmee u een grotere kans maakt om deze crisis te overleven. Kortom, de Florijn pakt de essentie van de monetaire problematiek aan: kapitaalschaarste en kapitaalkosten.
 
Goed voor mkb’ ers en zzp’ers
 
De Florijn is goed voor alle mkb’ers en zzp’ers. Daarom zoeken wij bedrijven die basisgoederen aan consumenten leveren. Zoals aannemers, bakkers, drogisterijen, fietsenmakers, garagebedrijven, horecabedrijven, kappers, klusbedrijven, masseurs, schilders, schoonheidsspecialisten, slagers, websitebouwers, etc. Ondernemers die dit land draaiende houden! Dit zorgt ervoor dat het systeem kan gaan rouleren, en snel ook. Dat kan leiden tot heel veel extra omzet, al op de korte termijn.
 
In 6 stappen naar een sterke lokale economie
 
In 6 stappen gaan we naar een sterke en weerbare lokale economie. We houden een Zoom-meeting, openen Florijnrekeningen en verlenen kredieten. Daarmee bouwen we een community en brengen we de netwerkdynamiek tot stand. Ons doel is nog dit jaar Fl. 500.000,- te injecteren in dit nieuwe netwerk van mkb-bedrijven, zzp’ers en particulieren. Hoe vaker we betalen met de Florijn, hoe vaker de Florijnen rondgaan. Dat zal leiden tot enkele miljoenen nieuwe omzet voor lokale ondernemers.
 
Bouw ook mee aan een sterkere lokale economie
 
Bouw je mee? Dit is het moment om te starten. Amersfoort verdient zijn eigen, lokale geldsysteem.Heb jij als mkb’er of zzp’er interesse? En wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf én voor de Amersfoortse economie? Meedoen met de Florijn is elkaar helpen. Samen kunnen we dit! Meld je aan voor de Zoom-meeting op 18 mei, 16:00 uur, en praat mee. Meld je aan via regioamersfoort@betalenmetflorijn.nl. 

Ook als je je twijfels hebt. En kijk voor meer info alvast op www.betalenmetflorijn.nl en www.Facebook.com/wijzijnflorijn 

Website www.betalenmetflorijn.nl 
Facebook www.Facebook.com/wijzijnflorijn 
email regioamersfoort@betalenmetflorijn.nl 

 

Illustration
 Deel dit:
1 reactie

Hans Peter Vles

ma 3 augustus 2020 22:42
Mooi! United Economy is ook een prachtig vergelijkbaar initiatief.