Dit project is afgerond
Project
Klaar

De Stadsluisteraar (onzichtbare verhalen)

Geplaatst op 21 oktober 2019, 12:00 uur

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven wordt 'een ringtone voor de Stadsluisteraar' gepresenteerd. 

Pak de telefoon op en luister naar verhalen uit de stad die vaak onzichtbaar en onhoorbaar zijn. Wijkagent Ingrid Beemsterboer, wijkagent Anne-Mieke Does, social designer Floor Ziegler en straatmuzikant Simon bedachten met elkaar een ringtone. Als deze ringtone gaat, mag de politieagent die opneemt de tijd nemen om naar de verhalen uit de stad te luisteren. Verhalen die anders voor politieagenten onbereikbaar lijken. Elke wijkagent kan zich aansluiten en ook een stadluisteraar worden. Luister van mens tot mens naar de verhalen van de straat, van ongedocumenteerden tot pubers die onder enorme presentatiedruk staan door hun ouders. 


Onzichtbare verhalen
Wijkagenten Ingrid Beemsterboer en Anne-Mieke Does zien veel jongeren die grote last hebben van de druk om te moeten presteren. Ouders, school en vrienden vragen vaak te veel van hen. Samen met social designer Floor Ziegler gingen ze de stad in om naar hen te luisteren. Een heel simpele en tegelijk heel lastige strategie. Zowel de agenten als de jongeren waren dit niet van elkaar gewend. Het bestaande verwachtingspatroon wat beiden hebben van elkaar werd helemaal overhoop gehaald. Door gewoon als mensen belangstelling voor elkaar te hebben hoorden ze de onzichtbare verhalen van de stad. 

Floor leerde Ingrid en Anne-Mieke om Stadsluisteraar te zijn. Samen pleiten ze ervoor om meer wijkagenten Stadsluisteraar te laten zijn. En titel die je met trots draagt en die je automatisch verbindt aan het netwerk van Stadsmakers. Het motto: Samen maken we de goede stad, ook voor personen die anders niet gehoord worden.

Voor Stadsluisteraars heeft straatmuzikant Simon een ringtone gemaakt. Bent u ook een trotse Stadsluisteraar? U kunt hem downloaden: 

 

Illustration
In gesprek met ongedocumenteerde jongeren.
Deel dit: