Project   

Van Dier tot Vriend: lesprogramma voor buurtkinderen van Osdorp

K
Geplaatst op 9 september 19, 15:05 uur

Het doel van project is 3-ledig:

1)     Kinderen (9-12 jaar) inspireren tot zorg en liefde voor de natuur door hen op speelse wijze kennis te laten maken met het leven op de boerderij.

2)     Kennis en ervaring over dierenwelzijn overbrengen aan kinderen door hen zódanig een band op te laten bouwen met een dier dat het niet meer alleen een dier is maar ook een vriend.

3)     Kinderen zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en verantwoordelijksheidsgevoel laten ontwikkelen via de omgang met -en verzorging van de dieren op de boerderij.

Tijdens een reeks van 9 middagen leren basisschoolkinderen uit Osdorp de 12 kippen, 4 geiten en 2 konijnen op de boerderij goed kennen en één van de dieren gaan ze extra observeren en verzorgen. Aan het einde van de reeks weten ze wat ieder dier nodig heeft en kunnen ze een deel van die verzorging zelf doen. Wie wil kan doorgroeien tot assistent dierenverzorger.

 

Toelichting

Van Dier tot Vriend past binnen de doelstelling van Stadsboerderij Osdorp om haar buurtbewoners de mogelijkheid te bieden om de natuur te ervaren. Want groen is gezond: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat contact met de natuur bijdraagt aan gezondheid en welzijn. Dit is extra belangrijk in de versteende omgeving waarin de meeste Osdorpers wonen. Aan de toenemende bezoekersaantallen op de stadsboerderij kunnen we opmaken dat de behoefte aan natuurbeleving in Osdorp alleen maar groter zal worden. Dit project voorziet in deze behoefte.

Naast de algemene natuurbeleving op de stadsboerderij biedt Van Dier tot Vriend de mogelijkheid tot direct en herhalend contact met dieren, waardoor er een persoonlijke band opgebouwd kan worden. Bij de kinderen die nu langskomen op de boerderij is er duidelijk de behoefte om in een directere vorm dan vanachter het hek met de dieren om te gaan, ze vragen er bijna allemaal om. Helaas moeten we die kinderen nu steeds teleurstellen omdat ons de middelen ontbreekt om de juiste begeleidingsvorm op te zetten. Met Van Dier tot Vriend willen we hierin voorzien en een meerwaarde bieden t.o.v. kinderboerderijen.

Omgang met dieren heeft veel positieve effecten blijkt uit studies: het werkt kalmerend, zorgt voor meer geluk, minder stress, een beter humeur en minder eenzaamheid. Kinderen die goed in hun vel zitten zullen minder problemen ervaren en veroorzaken waardoor dit project een positief effect zal hebben op de héle leefomgeving van ieder kind.