Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
Dit project is afgerond
Project
Klaar

BuurtBLIK

Geplaatst op 27 mei 2019, 16:17 uur

BuurtBLIK is een project van Stichting Stadsparels (van Marieke Boon en Mirna Ligthart) waarbij 65-plussers worden opgeleid als filmmaker. Zij gaan gezamenlijk op pad met microfoon en iPad om films te maken van activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden in hun eigen dorp of wijk. Van deze activiteiten maken zij korte films van ca. 5 minuten. De films worden vervolgens ingezet om ouderen die weinig activiteiten ondernemen te laten zien wat er mogelijk is. In de films wordt zichtbaar wat er bij de verschillende activiteiten gebeurt maar komen ook de vragen van de filmende ouderen aan bod: zijn nieuwe mensen welkom, wat betekenen de activiteit en de contacten voor de huidige deelnemers etc.


In Haarlem en Purmerend hebben 75 ouderen tussen de 65 en 93 jaar veertig films gemaakt. Ze zijn te bekijken op de website www.buurtblikhaarlem.nl en www.buurtblikpurmerend.nl. De films zijn 60.000 keer bekeken en de reacties zijn zeer positief. De films worden breed verspreid (bibliotheek Haarlem, Haarlem 105TV, Haerlems Bodem) maar ook veelvuldig gebruikt in één op één contacten met ouderen die weinig de deur uit komen (onder andere door vrijwilligers en medewerkers van Dock, Haarlem Effect, Kennemerhart, ZorgBalans, Welzijn of Recept).

Toelichting

Uitgangspunten BuurtBLIK:

- films gemaakt door de doelgroep zelf, waardoor betrokkenheid, herkenbaarheid en humor centraal staan
- ieders verhaal telt, verhalen zorgen voor herkenning en verbinding. De stadsreporter-verhalen gaan over het (opnieuw) zoeken naar verbinding en plezier, ieder op zijn eigen wijze, en het ervaren en overwinnen van drempels tijdens die zoektocht. 
- film is het gereedschap om deze verhalen op te halen, om samen te werken, iets nieuws te creëren, op onderzoek uit te gaan, vragen te stellen, onbekende plekken en mensen te ontdekken, je wereld te vergroten en bij te dragen aan het welzijn van anderen 
- gezamenlijk en actief commitment van alle betrokkenen om de films onder de aandacht te brengen en daarmee bij te dragen aan het gemeenschappelijke doel: een gezonde stad met bewoners die zich tot op hoge leeftijd verbonden voelen. 

Doelgroep
Senioren
Illustration
 

Deel dit: