Yasser Ballemans

Creatief ondernemer, Sociaal ondernemer, Social Designer, Beeldend Kunstenaar
Mijn expertise

Yasser Ballemans (Breda, 1981) is als beeldend kunstenaar geïnteresseerd in de rol van kunst in rituelen, zoals optochten, kampvuren, carnaval en herdenkingen. Hij onderzoekt hoe ornamenten, versieringen en ‘ouderwetse’ technieken op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet. Collectieve ontwerp- en maakprocessen spelen hierin een grote rol.


Monumentale sculpturen in de openbare ruimte staan ​​onder meer in Rotterdam, Amsterdam, Nieuwegein, Utrecht en het Paleis van Justitie in Arnhem.


Ballemans had verschillende solotentoonstellingen, waaronder Museum de Fundatie (Heino), Onomatopee (Eindhoven), Park (Tilburg) en Galerie Joey Ramone (Rotterdam). Daarnaast was zijn werk te zien in groepstentoonstellingen in China, Curaçao, Engeland, Frankrijk en Zuid-Korea. In Nederland nam hij deel aan groepstentoonstellingen bij Beeldhalwerk, SMBA, W139, Ruimtekoers en het Afrikamuseum.


Naast zijn werk als beeldend kunstenaar was Ballemans curator, ondernemer, docent en producent in de kunstwereld. Hij was als adviseur betrokken bij TENT, als curator bij de Kunstvlaai, als een van de oprichters van de tentoonstellingsruimte KOP in Breda en was enkele jaren betrokken bij het werk van kunstenaar Jeanne van Heeswijk. Onder andere als curator bij het Blauwe Huis en als producer voor Freehouse en Face Your World. Voor Kunstpodium T is Ballemans Jaarmeester van het Apprentice Master project in seizoen 2021/2022. 


Ballemans behaalde zijn bachelor beeldende kunst aan de kunstacademie AKV/St. Joost (Breda), studeerde in 2007 af (MA beeldende kunst) aan het Sandberg Instituut (Amsterdam) en volgde de Mr Miyagi Curators Masterclass van Showroom MAMA in Rotterdam in 2005.


Yasser Ballemans woont en werkt in Amsterdam.

Mijn drijfveren

Als beeldend kunstenaar ben ik geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals parades, kampvuren, carnaval en herdenkingen. Ik onderzoek daarom hoe ornamenten, versieringen en “ouderwetse” technieken op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet. Ook het gegeven dat in vroegere culturen vaak in gezamenlijkheid tot kunst en verbeelding werd gekomen spreekt me aan. Ik wil onderzoeken hoe er in de context van deze tijd, waar het individu belangrijker lijkt te zijn geworden, gezamenlijk betekenisvolle kunst kan worden gemaakt.

Mijn droomprojecten

Betekeninsvolle en bezielde sculpturen maken die in gezamenlijkheid met bewoners en belanghebbenden worden bedacht, gemaakt en gebruikt.

Mijn mogelijkheden

Samenwerkingsprojecten met als doel om met buurtbewoners en belanghebbend tot een betekenisvolle en artistieke toepassing in de openbare ruimte te komen kan ik van begin tot eind organiseren. Dus vanaf de conceptontwikkeling en het betrekken van belanghebbenden tot het plannen en uitvoeren.

Relevante ervaring

Als stadsmaker werkte Ballemans onder andere aan projecten voor het Over het IJ Festival, Ruimtekoers, Jeanne van Heeswijk, CBK Zuidoost en Recreatie Reinaerde.