Stadmaker

Petra de Jonge

Creatief ondernemer, Sociaal ondernemer, Social Designer
Mijn expertise

Ik ben modeontwerper en patroontekenaar. Heb vele jaren ervaring in het Parijse hoogsegment en als freelancer. Op dit moment heb ik een Modeatelier in het oude café De Omval. Ik heb geinvesteerd in alle machinies die nosdig zijn om een professionele collectie te vervaardigen.


Ik werk veel samen met Syrische kleermakers, maar ook met autochtone kleermakers en stagiaires. Voor mijn eigen collectie verwerk ik 'left-over' stoffen, maar ook kan ik oude kleding en stofjes upcyclen.


Naast mijn B2B service: www.petradejonge.nl ontwerpen, patroontekenen en produceren voor derden, heb ik ook mijn eigen label: www.petradejonge-store.nl Daarbinnen maak ik aan de hand van een voorbeeldcollectie mode op maat. Hierdoor kan een vrouw voor hetzelfde bedrag een merk in hoogwaardige winkels, een sociaal verantwoord en ook passend kledingstuk kopen. 


 


 

Mijn drijfveren

Het werk samen met kleermakers in een atelier heb ik altijd als zeer waardevol ervaren. Tijdens mijn ervaring als ontwerpster in Parijs, ontdekte ik de grote waarde van het gezamelijke creatieve proces. Producten worden 10 keer mooier wanner het volledig in eigen atelier worden ontwikkeld. Eenmaal terug in Nederland, nu tien jaar geleden, miste ik deze manier van werken enorm. Omdat er dankzij het maakproces een verbinding ontstaat die afkomst, gender en generaties overstijgen. Ik streef ernaar om in Amsterdam de lokale maakindustrie te bevorderen. Het ambacht te koesteren. En modemerken te stimuleren hun productie dichterbij te laten maken. Dankzij de online verkoop blijft minder geld aan de strijkstok hangen. Laten we daarom de lokale makers een eerlijk loon geven. Dit stelt ons in staat om duurzamere, mooiere , creatievere en unieke kleding te produceren, waar mensen langer aan hechten, omdat het met liefde en vakmanschap gemaakt is


Ik geniet van het praten tijdens het werken, en het aanleren van de Nederlandse taal in de praktijk. Het uitwisselen van professionele kennis. Ik heb ontdekt dat de kwaliteit van de met name Syrische kleermakers niet onder doet van die van de Parijse kleermakers. Ik hoop daarom dat ik mijn bedrijf winstgevend kan maken door het produceren van producten voor derden, en mijn eigen label.


Ik hoop op een diverse Makersfamilie, die kan leven van wat we maken. Ik wil graag bekend staan om de hoogwaardige kwaliteit, die in zeer prettige omstandigheden wordt geproduceerd. Ik ben nu al waar ik ben zonder subsidie. En ik geloof er ook in dat iets uiteindelijk op eigen benen moet kunnen staan. 


 

Mijn droomprojecten

Ik zou heel graag doorgaan waarmee ik bezig ben. Op dit moment ben ik mijn droomproject aan het realiseren, maar dit is waarschijnlijk tijdelijk, omdat ik huis in een antikraakruimte: het oude café de Omval. Ik noem het nu Atelier de Omval.


Klanten kunnen in de winkel zie hoe alles gemaakt wordt, waardoor een beter beeld ontstaat hoe een productie proces in z'n werk gaat. Binnen in de winkel staan de naaimachines, de stoffen die met kan uitkiezen voor de kledingstukken die besteld kunnen worden.. En optimaal zou er een bar/ restaurant zijn waar eten en drinken verkocht worden die onze diverse samenleving refecteert. In de avonden zijn er muzikale samenkomsten; life jazz en wereld muziek.


In het atelier werken niet alleen nieuwe AMsterdammers, maar ook autochtone Amsterdammers. Juist om de kloof te slchten. Jonge makers kunnen een Makersplaats kijgen in het atelier: in ruil voor stage kunnen ze ook eigen projecten uitvoeren die optimaal ook in de winkel verkocht kunnen worden.


In de avonden zijn er workshops voor buurtgenoten. Ik of anderen kunnen samen creeeren, waardoor kennis wordt overgdragen, maar ook nieuwe banden ontstaan.


 

Mijn mogelijkheden

Ik zie mezelf als de creatieve denker en maker. Ik beheers alle processen van het ontwerpproces, maar stuur graag de makers aan. Ik ben een teamleider, ik begeleid en coach heel graag mensen. Naast het werken, moeten er ook momenten zijn, waar iemand een goed gesprek wil.


Ik ben een creatieve motor, en zie veel mogelijkheden, heb de energie en drijfveren om nieuwe projecten te organiseren en de mensen om me heen te verzamelen. Maar heb het nodig om partners naast me te hebben die me helpen organiseren.

Relevante ervaring

Ik heb gewerkt binnen de sociale onderneming voor nieuwkomers: Makers Unite. Daar heb ik gezien hoe een sociaal project in z'n werk gaat en hoe dit soort projecte ook een lokaal draagvlak kunnen hebben.


Ik heb een zeer brede ervaring als modeontwerper, patroontekenaar en heb collecties ontworpen voor oa Kenzo, tijdens mijn 16 jaar in Parijs. Daarnaast werk ik als zelfstandig ontwerper internationaal en in Nederland sinds 10 jaar. Ik heb sinds 2010 af en aan mijn eigen modemerk, PETRA DE JONGE COLLECTION, en maak nu creaties op maat, ook voor artiesten zoals Lavinia Meijer de harpiste.


Daarnaast heb ik 2 zoons, van 18 en 20. De oudste studeert mode aan de Amfi. Ik heb in dit atelier vaak een groep jonge jongens die dingen willen maken. Ik vertrouw er op dat de Makers industrie in Amsterdam zal floreren!

E-mailadres
petra@petradejonge.nl
Telefoonnummer
0641664324
Facebook Petra de Jonge professioneel: Petra de Jonge Store
LinkedIN Petra de Jonge
Bekijk Petra de Jonge ook in