Lex de Jong

Creatief ondernemer, Projectontwikkelaar, Sociaal ondernemer, Placemaker
Mijn expertise

Gebiedsontwikkeling - Urbanboost beschikt over uitgebreide kennis en ervaring op het terrein van participatieve trajecten, community building en co-creatie op buurtniveau om met burgers en overheden van openbare ruimte (weer) aangename verblijfsplekken te maken. Maar als lid van het O-team van BZK (http://oteam.nl) richt ik me ook complex ruimtelijke vraagstukken op een hoger schaalniveau met ontwikkelaars, marktpartijen en overheden. Insteek van het O-team is om op een andere manier naar het probleem te kijken - bijvoorbeeld door eens met andere ogen naar een gebied te kijken en in plaats van een ontwerper een reclamebureau in te zetten. 

Klimaatadaptatie - met De Regenwacht (http://regenwacht.nl) werken we aan het meer bewust maken van bewoners en ondernemers wat zij zelf kunnen doen om wateroverlast (-schade) als gevolg van steeds heviger regenval te verminderen en hittestress door de steeds hetere zomers tegen te gaan. Hierbij richten we ons zowel op private tuinen als op openbare ruimte.

Mijn drijfveren

De basis van vrijwel al mijn projecten is om gebieden - regio's, steden, dorpen, buurten, straten of (vergeten) hoekjes - meer leefbaar en liefdevol te maken. 

Mijn werk karakteriseert zich in een drietal motto's:


- Don't ask PERMISSION. Ask for FORGIVENESS
- From SPACE to PLACE
- From LIVEABLE to LOVEABLE


Of het nu gaat om een aangename plek in de openbare ruimte of een leefbare private tuin. Soms is er geen tijd om te wachten en vaak geen behoefte, dan maar 'gewoon doen'. Natuurlijk is mate van deze werkwijze afhankelijk van de opdrachtgever en omvang van het project.

Mijn droomprojecten

Wat ik zelf een heel mooi project/interventie vind is Hotel van Schaffelaar (https://urbanboost.nl/openluchthotel-van-schaffelaar/) - op zich een klein project maar met een grote impact en boodschap.

Maar ook het de ontwikkelingen op Sloterdijk - van monofunctioneel gebied (werken) naar een gemixte woon/werk gebied zijn interessant om een rol in te mogen spelen. Samen met STIPO daar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van placemaking en de community Sloterdijk Stad (https://www.facebook.com/SloterdijkStad/) begonnen om (toekomstige) bewoners en ondernemers aan elkaar te verbinden met het oog op de nieuwe stad die daar ontstaat (woningbouw) en de ontwikkeling van Sloterdijk als transporthub voor Haven-Stad


Nadat de Regenwacht in Amsterdam (regenwacht020) is opgestart is er sinds vorig jaar ook een Regenwacht in Eindhoven (regenwacht040) waardoor we nu een groot deel van Nederland kunnen bedienen. Een aansprekend project hebben we vorig jaar uitgevoerd in Amsterdam Oost met Regenwachtstation Middenmeer Noord (https://www.facebook.com/RWSMiddenmeer/) - een fysieke plek in de buurt en met de ontwikkeling van een educatiefprogramma hebben we ook - via de leerlingen - een grote groep ouders weten te bereiken en te interesseren om hun tuin meer klimaatbestendig in te richten.

Mijn mogelijkheden

initiator, placemaker, aanjager, community builder, verbinder, boundary spanner

Organisaties van Lex
Bekijk Lex de Jong ook in