organisatie

IN MY BACKYARD

Non-profit

IN MY BACKYARD (IMBY) is in 2017 opgericht met als doel: vluchtelingen die hier net zijn komen wonen in contact brengen met hun Nederlandse buurtgenoten, zodat ze zo snel mogelijk onderdeel worden van onze stad en samenleving en hier goed functioneren.


In de praktijk gaat dit namelijk niet vanzelf. Zelfs de meest extraverte, vriendelijke, ambitieuze, Nederlands sprekende statushouders slagen er vaak niet in om Nederlanders te leren kennen. Zelfs hun eigen buren niet. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Als je de taal goed wilt leren, als je wilt begrijpen hoe alles hier werkt en als je een stage of werk zoekt, is het van vitaal belang om mensen te kennen.


Andersom zien we dat er genoeg Amsterdammers* zijn die best een statushouder willen ontmoeten, maar simpelweg niet weten hoe en waar. Vaak hebben ze zelf zo’n druk leven dat het alleen lukt als het letterlijk dicht bij huis is.


IMBY brengt deze twee groepen op een bijzondere manier bij elkaar: wij vormen per buurt communities waarin ‘oude’ en nieuwe Amsterdammers elkaar leren kennen en samen van alles ondernemen.


Eens per maand komen deze groepen bij elkaar. Tussendoor is er een-op-een-contact en gebeurt er van alles: variërend van samen sporten, koffie drinken, picknicken of een drankje op een terras tot even een praktische vraag via de Whatsapp-groep.


Tot onze verrassing en vreugde voldoen we hiermee ook aan een behoefte die onder veel Amsterdammers leeft: in een IMBY-buurtgroep leer je buurtbewoners kennen die je anders niet zou hebben ontmoet, kom je uit je bubbel en voel je je zelf ook meer thuis in je buurt.


Daarmee heeft onze missie zich verbreed tot: het bevorderen van een algeheel gevoel van verbondenheid op buurtniveau.


We merken dat nieuwkomers die gewend zijn aan veel meer gemeenschapszin ons soms confronteren met onze extreem individualistische manier van leven. Binnen IMBY onderzoeken we eigenlijk continu op welke manier we het prettigst samenleven in de grote stad.


Gelijkwaardigheid is een belangrijk uitgangspunt binnen IMBY. Statushouders maken nadrukkelijk deel uit van onze organisatie: elke buurtgroep wordt geleid door een duo van een ‘oude’ en een nieuwe Amsterdammer.


Momenteel zijn er dertien IMBY-buurtgroepen actief, in alle delen van Amsterdam.


Deze groepen worden geleid door meer dan 24 teamleiders, die regelmatig samenkomen en dmv intervisie en training inmiddels een kei zijn in heldere communicatie en het helpen ontwikkelen van betekenisvolle contacten die duurzaam zijn. IMBY heeft drie betaalde coördinatoren in dienst en werkt samen met andere welzijnsorganisaties, de GGD, Vluchtelingenwerk en de gemeente Amsterdam.


Tot nu toe werken we alleen in Amsterdam, maar onze methodiek is inmiddels zodanig ontwikkeld en vastgelegd dat we ook groepen mensen in andere steden kunnen inspireren en op weg helpen.


 


*Met ‘Amsterdammers’ bedoelen we in dit verband iedereen die al langere tijd in Amsterdam woont. Dit kunnen dus ook mensen zijn die oorspronkelijk uit een ander land of andere stad afkomstig zijn.


 

Deel dit:
Contactpersonen van IN MY BACKYARD