Bericht

We Doen het Samen Coalitie en de Politiek volgens AI

Geplaatst op 25 maart 2025, 17:35 uur
Illustration

Jan Smelik, bestuurslid van de 'We Doen het Samen Coalitie' vroeg AI om een samenvatting van onze visie toe te passen op de politieke partijen. Lees hier wat daar uit kwam:

De ‘We-doen-het-samenleving’ zet in op een fundamentele verandering van de verhouding tussen overheid, markt en gemeenschap. Vanuit het besef dat bestaande systemen tekortschieten bij complexe uitdagingen, zoals energie, zorg en onderwijs, pleiten we voor versterking van lokale burgercollectieven en gemeenschapsinitiatieven. Dit sluit aan bij politieke waarden van solidariteit en gemeenschapszin (GroenLinks-PvdA, ChristenUnie), lokaal eigenaarschap en regionale autonomie (CDA, VVD), en persoonlijke vrijheid en eigen verantwoordelijkheid (VVD, D66). Tegelijkertijd biedt het kansen voor burgers om hun leefomgeving zelf vorm te geven, wat aansluit bij de roep om meer democratische vernieuwing en herstel van vertrouwen tussen burgers en overheid (D66, CDA). Burgerinitiatieven zoals wijkcoöperaties en energiecoöperaties worden niet als concurrent maar als volwaardige partners van overheid en bedrijfsleven gepositioneerd. Daarbij krijgt gemeenschapszin voorrang boven individualisme en marktdenken, zonder de rol van de vrije markt te ontkennen. De visie benadrukt een gelijkwaardige samenwerking tussen burgers, overheid en markt om duurzaam en rechtvaardig beleid mogelijk te maken. Hierin komen zowel conservatieve waarden zoals gemeenschapszin en kleinschaligheid (PVV, CDA, ChristenUnie) als progressieve doelen als duurzaamheid en sociale cohesie (GroenLinks-PvdA, D66) samen. Door te investeren in sociale basisvoorzieningen en lokale kracht ontstaat een samenleving waarin burgers niet alleen consument maar ook mede-eigenaar zijn van hun eigen toekomst.

PVV

De ‘We-doen-het-samenleving’ herstelt de kracht van lokale gemeenschappen en beschermt hen tegen ongewenste invloed van bureaucratische instituties. We kiezen ervoor om taken terug te brengen naar buurten en dorpen waar mensen zelf bepalen hoe ze wonen, zorg organiseren en hun leefomgeving inrichten. Daarbij benadrukken we lokale autonomie, eigen cultuur en gemeenschapsgevoel. Door gemeenschappen de ruimte te geven, versterken we sociale cohesie, eigen verantwoordelijkheid en identiteit en beperken we ongewenste inmenging door grote, afstandelijke instanties.

CDA

De visie van de ‘We-doen-het-samenleving’ sluit aan bij het CDA-ideaal van een samenleving waarin burgers vanuit gemeenschapszin zorg dragen voor elkaar. Burgercollectieven en lokale coöperaties spelen een belangrijke rol, omdat zij vanuit betrokkenheid en solidariteit maatschappelijke problemen oplossen. Overheid, markt en gemeenschap werken op gelijkwaardige wijze samen. Door sociale cohesie en lokale verbondenheid centraal te stellen, versterken we het maatschappelijk middenveld, passend bij de christendemocratische traditie van subsidiariteit en verantwoordelijkheid.

GroenLinks-PvdA

De ‘We-doen-het-samenleving’ biedt een visie op een sociale en duurzame toekomst waarin mensen samen optrekken tegen groeiende ongelijkheid en marktdenken. Lokale initiatieven zoals energiecoöperaties, zorgzame buurten en burgerinitiatieven dragen bij aan een eerlijke verdeling van welvaart, inclusiviteit en duurzame ontwikkeling. Burgercollectieven zorgen voor onderlinge solidariteit en voorkomen maatschappelijke uitsluiting. Dit sluit naadloos aan bij de progressieve idealen van sociaal-democratie en ecologische duurzaamheid.

VVD

De ‘We-doen-het-samenleving’ erkent het belang van eigen verantwoordelijkheid, vrijheid en initiatiefkracht. Burgers organiseren voorzieningen lokaal en kiezen zelf hoe zij wonen, zorg en energie organiseren. De overheid ondersteunt deze beweging zonder onnodig ingrijpen, wat aansluit bij liberale uitgangspunten als ruimte voor ondernemerschap, zelfbeschikking en eigen regie. Dit vergroot de keuzevrijheid en voorkomt bureaucratische belemmeringen, waardoor gemeenschappen hun potentieel volledig kunnen benutten.

D66

De ‘We-doen-het-samenleving’ sluit aan bij D66’s streven naar democratische vernieuwing en burgerparticipatie. Burgercollectieven versterken de betrokkenheid van inwoners bij maatschappelijke besluitvorming, wat leidt tot duurzamere en breed gedragen oplossingen. Overheid, markt en burgers vormen samen een nieuw sociaal evenwicht waarin kennisdeling, innovatie en participatie centraal staan. Hiermee vergroten we eigenaarschap van burgers, herstellen vertrouwen in de overheid en bieden ruimte aan vernieuwend lokaal initiatief.

ChristenUnie

De visie op de ‘We-doen-het-samenleving’ past bij het gemeenschapsdenken dat de ChristenUnie voorstaat, waarin zorg voor elkaar centraal staat. Door lokale burgerinitiatieven en collectieven actief te ondersteunen, stimuleren we onderlinge verbondenheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid. Deze beweging bevestigt het belang van gemeenschappen als kern van de samenleving, waarin naastenliefde, rentmeesterschap en menselijke maat de boventoon voeren. Zo geven we vorm aan een inclusieve en verantwoordelijke samenleving.