Bericht

Anekdote 1: Reduzum uit boek Floor en Teun

Geplaatst op 14 april 2023, 09:00 uur
Illustration

het is er al - Reduzum - 8 januari 2014

Ik kom in de late middag aan. Via Volendam, Hoorn, Bolsward ben ik hier naartoe gelopen. Onderweg had ik gesprekken met postbodes, bewoners, boeren, leden van de Rotary en obers over hun gemeenschappen en hoe die werken. Ik zocht eigenlijk naar de verschillen en overeenkomsten tussen het bijna-stedelijke Amsterdam Noord en de kleinere plaatsen onderweg waar de postbode een pakketje meegeeft voor de buurvrouw, waar alle inwoners lid zijn van de dorpsvereniging. In Amsterdam hadden we net Trust Noord opgericht, naar een oud Brits concept van het organiseren van kleine gemeenschappen op basis van vertrouwen. Een beproefd beginsel dat ook terugkomt in Mienskip of Noaberschap en waar Reduzum een schoolvoorbeeld van is.


Otto van der Meulen staat bij de dorpsgrens op me te wachten. Hij is de voorzitter van doarpsbelang Reduzum. 90% van de bewoners is lid en onderdeel van een van de 12 werkgroepen die zich inzetten voor verschillende thema’s. Men ontwikkelde een eigen woonwijk en met de winst een haventje en een sloot waardoor er meer toeristen kwamen. Een extra verdieping op de school, speeltuinen, een eigen windmolen en een urnenmuur op de begraafplaats. De dorpstuin wordt door jongeren onderhouden. Via de klussendienst helpen bewoners elkaar met kleine dingen. Doarpsbelang heeft een eigen meldpunt waar de bewoners met hun klachten, ideeën of wensen terecht kunnen en iedere straat heeft een contactpersoon. Zo regelt de gemeenschap van ruim 1.300 mensen alles zelf dat ze zelf kunnen regelen. Als iets niet lukt dan wordt de gemeente gebeld.

De vereniging is daarmee ook een interessante schakel tussen bewoner en gemeente. Door zich goed te organiseren kunnen ze veel zelf maar zijn ze ook een goede partij en gesprekspartner voor de gemeente, men kent elkaar en dingen kunnen soms met een simpel telefoontje worden geregeld. De schakel tussen bewoner en gemeente versoepeld die relatie en dicht de beruchte kloof. Dat geldt voor dagelijkse en praktische dingen maar Doarpsbelang heeft ook een Masterplan waarmee het een eigen ¨gebiedsvisie¨ heeft gemaakt. De gemeente reageert op het plan van de bewoners in plaats van andersom, de gemeente participeert met de bewoners in plaats van andersom, de bewoners zijn eigenaar en de gemeente helpt, in plaats van andersom.