Blogpost

Fondsen en VNG: interactief programma voor versterking bewonersinitiatieven

Geplaatst op 7 juli 2022, 00:00 uur
Illustration

Bewonersinitiatieven en gemeenten kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan het “Programma SAMEN!”


Utrecht, 6 juli - In ‘Programma SAMEN!’ slaan het VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VNG twee jaar lang de handen ineen met bewoners en gemeenten om nieuwe wegen te bewandelen en samen meer mogelijk te maken. Het “programma SAMEN” is een interactief programma waarin ruimte wordt gemaakt voor bestaande bewonersinitiatieven om door te gaan en/of door te groeien. Zowel financieel als in het samenwerken met de gemeente en fondsen, op een manier die recht doet aan de kracht van bewoners. 

Startende bewonersinitiatieven worden op allerlei manieren ondersteund, door zowel gemeenten als door veel fondsen. Er zijn ontzettend veel prachtige voorbeelden in heel Nederland. Maar als bewoners eenmaal actief zijn en verder willen na de opstartfase, dan blijkt het duurzaam samenwerken met gemeenten en fondsen complex. En dat terwijl bewonersinitiatieven een unieke functie hebben in het versterken van sociale verbinding in wijk, dorp en stad. Een functie die nooit door de gemeente zelf of door een professionele instelling op die manier ingevuld zou kunnen worden. 

¨De VNG denkt dat we veel kunnen winnen als we op een andere manier leren samenwerken met de bewoners en hun initiatieven helpen bestendigen, duurzamer maken. Hoe dat kan gaan we met elkaar, in de praktijk ontdekken¨ zegt Frank Speel, Programmamanager Democratie in Actie van de VNG. 

De initiatiefnemers van het programma willen, met alle betrokkenen, zoeken naar manieren waarop maatschappelijk initiatief kan worden bestendigd. Het programma, dat start in november 2022 en twee jaar loopt, biedt ruimte voor zes deelnemende locaties. Bewonersinitiatieven en gemeenten kunnen zich gezamenlijk aanmelden voor het Programma Samen, dat helpt met gedeeltelijke financiële ondersteuning van de initiatieven, kennis en leren van elkaar.  

Mieke Franssen, programma manager bij het VSBfonds: ¨Het is een krachtig signaal dat de fondsen, de VNG en bewonersinitiatieven samen optrekken in dit programma. Zo kunnen we meer doen om het proces te versterken en leren we ondertussen ook veel van elkaar.¨ 

Sandra Jetten, directeur bij het Oranje Fonds: ¨Bewonersinitiatieven spelen een cruciale rol in buurten en wijken. Het is waardevol om samen met fondsen, gemeenten én initiatieven te kijken hoe initiatieven structureel zelfstandig kunnen zijn en blijven. Dat geeft veel ruimte en kracht voor initiatiefnemers¨

¨Er is veel bestuurlijk geld beschikbaar voor maatschappelijk vraagstukken maar bewonersinitiatieven lijken daar niet goed op aangesloten te zijn en dat kan beter als we allemaal samen werken. We willen met dit programma niet gaan praten en stukken schrijven maar direct doen, daarvan leren en dat weer delen en verspreiden¨ zegt Safka Overweel, programmamanager bij Stichting DOEN.

Op programmasamen.nl staat meer informatie en het aanmeldformulier. Aanmelden kan vanaf 1 juli tot en met 30 oktober 2022.

_________________________

Voor de redactie: meer informatie via teun@zieglergautier.nl, 06 51542724 of de voorlichtingsafdelingen van de betrokken fondsen en VNG.

 

Deel dit: