Project

Co-creatie van het Seeligkwartier

Geplaatst op 29 juni 2020, 10:26 uur

In 2024 komen een oud kazerneterrein en het naastgelegen belastingkantoor in handen van de gemeente Breda. Die koopt dit gebied van het Rijk om het te ontwikkelen tot een nieuw stuk Breda. Werktitel: het Seeligkwartier. Momenteel is dit gebied een publiek geheim van Breda. Veel mensen kennen het, maar je mag er niet komen. De uitdaging is om een mentale verandering teweeg te brengen die mensen inspireert en motiveert om samen na te denken wat de plek kan betekenen voor de stad. 

De ambitie is dat de ontwikkeling echt iets gaat bijdragen aan de stad en dat de invulling door Bredanaars bepaald wordt. Duidelijk is dat er woningen komen en een park. Door het park komt ook een nieuwe waterverbinding te lopen tussen de Haven en de singel van Breda. Maar hoe de ontwikkeling van dit gebied het beste bij kan dragen aan Breda, dat is een vraag voor de hele stad. Open Kaart geeft vorm aan het co-creatie proces zodat iedereen die dat wil kan meedenken over de toekomst van dit gebied. 

Toelichting

In 2020 bepalen we samen het karakter van het Seeligkwartier. Daarvoor organiseren we verschillende bijeenkomsten om zoveel mogelijk ideeën, wensen en initiatieven te verzamelen. Ook worden er vlogs gemaakt en gaan studenten van het Urban Living Lab in gesprek met bewoners. Twee basisschoolklassen denken op hun eigen manier mee over de toekomst van dit stuk stad. Zo bouwen we samen aan een breed gedragen visie voor het gebied.

De gemeente en Open Kaart willen in deze gebiedsontwikkeling verder gaan dan het ophalen van ideeën. Doel is om Bredanaars op gelijkwaardige manier mee te laten werken aan plannen voor dit gebied. Bijzonder is dat ook de planeconomie onderdeel wordt van de publieke dialoog. Door kosten en opbrengsten van verschillende ideeën bespreekbaar te maken wordt de co-creatie echt tastbaar. 

Het project wordt mede ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Een visie op de toekomst van het gebied, die van betekenis is voor Breda. Een proces waarin betrokkenheid is georganiseerd en initiatiefnemers opstaan om de geformuleerde doelen te helpen realiseren.
Lopend
Illustration
Seeligkwartier, Breda

Deel dit: