Dit project is gestopt
Project

Schaal van Compassie

Geplaatst op 20 mei 2020, 11:32 uur

Hoe draaien we ons denken en het economisch systeem zo, dat de waardering van wat we als mensen doen en wie we zijn in het dagelijks leven weer het middelpunt wordt?

Toelichting

Onze samenleving en economie zijn volledig gericht op vergaren van middelen en geld om markt te winnen. De positie van het bedrijf en het voordeel voor de aandeelhouder krijgen voorrang op het werkplezier en het dienen van de samenleving. We geven kapitalen uit aan misleiding van de burger, klant of consument.


Het doel hiervan is om de omzet, winst en klantwaardering zo hoog mogelijk op te jagen. De ondernemer of organisatie vertelt ons een verhaal dat we erbij moeten horen, dat je van alles misloopt als je je niet aansluit, dat je dom bent als je niet nu direct gratis gebruikt maakt van deze aanbieding.


We zijn allemaal slaven geworden van dit systeem, dat gebaseerd is op het vergaren van middelen om vervolgens nog meer middelen te vergaren. Dit mag ten koste gaan van mensen, de menselijke maat is ver te zoeken. Er zijn medemensen die heel hard werken voor een vergoeding die onder het huidige bestaansminimum ligt. Voel je je dan gewaardeerd?


Hoe draaien we ons denken en het economisch systeem zo, dat de waardering van wat we als mensen doen en wie we zijn in het dagelijks leven weer het middelpunt wordt? Hoe kunnen we afkicken van onze ‘renteniersverslaving’ die zich uit in een steeds grotere tweedeling van de samenleving?


Langs welke meetlat kunnen we dit leggen? Is het mogelijk om een ‘Schaal van Compassie’ te ontwikkelen? Hoe zou dat eruit kunnen zien?

  • Een middel om de ziel en het feitelijke doel van een onderneming, organisatie of beroep bloot te leggen.
  • Een keurmerk met een schaling tussen opportunisme en altruïsme, dat tevens bijdraagt aan onze ‘gemeenschappelijke taal’ op dit punt.
  • Een index die aangeeft op welk niveau een bedrijf, organisatie of beroep staat, daar waar het gaat om het functioneren in gelijkwaardigheid.
  • Een meter die de aangeeft in hoeverre jij, met dat wat je doet, in dienst staat van de leefwereld.
  • Een schaal die verbetering van de samenleving tot doel heeft en personen, bedrijven en initiatieven bewuster maakt van hun specifieke bijdrage.
  • Een transparant en normerend instrument dat uitdaagt om circulair te denken, medewerkers als aandeelhouders te zien en mee te bouwen aan een samenleving waarin eerlijke verhoudingen, onderling vertrouwen en compassie centraal staan.

Het is de hoogste tijd om met z’n allen eens te gaan kijken naar de waardering voor werk in het algemeen en de ‘vitale’ beroepen in het bijzonder. Wat bepaalt de inkomsten en secondaire arbeidsvoorwaarden van beroepen en werkzaamheden? De economie? De menselijke maat en waardigheid?

We kunnen om te beginnen samen gaan leven en werken op basis van vertrouwen. Weg met het wantrouwen!
Weg met de overbodige administratie, weg met het controle management.


Meer vertrouwen in de kennis en verantwoordelijkheid van de werknemer, meer vertrouwen in het de kennis en ervaring van medewerkers.
Meer waardering voor mensen die vanuit een ‘roeping’ doen wat we eigenlijk allemaal moeten doen!


En hoe kunnen we dat gaan doen?
Kunnen we een nieuwe balans te vinden in de noodzaak of overbodigheid van producten, diensten en de daarbij horende werkzaamheden? Kunnen we de menselijke maat en waardigheid zichtbaar gaan maken? Wat als we naast de winst- en verliesresultaten een schaal van Compassie en Beroepen-meter ontwikkelen?


Het meetbaar maken van de intentie van bedrijven gekoppeld aan de waarde van de werkzaamheden.

Bedrijven, organisaties of overheden worden op basis van deze schaal ingedeeld waardoor de ‘ware aard’ zichtbaar wordt. Het laat zien welk algemeen nut een bedrijf of organisatie dient. Bij grote ondernemingen of instellingen kun je deze schaal ook toepassen op de interne afdelingen, domeinen, divisies en zelfs op het product of de dienst.


Hoe opportunistisch of altruïstisch vind jij het bedrijf/organisatie waar jij werkzaamheden voor verricht eigenlijk?
Ga jij elke dag met een glimlach aan de slag of staat het huilen je vaak nader dan het lachen?

Beroepen en werkzaamheden kunnen we gaan inschalen tussen zinloos en onmisbaar. Dit is een gereedschap om de hoogte van het uiteindelijke inkomen bij een beroep of werkzaamheden te kunnen vaststellen. In combinatie met de schaal van Compassie krijgt iedereen een duidelijk beeld van de intenties van het bedrijf, de ondernemer of de organisatie. Vervolgens kan de consument een keuze maken op basis van de menselijke maat.


Hoe zinloos of onmisbaar vind jij jouw werkzaamheden eigenlijk?

 

Gestopt
Deel dit: