Project

Open Oproep: Scout Night

Geplaatst op 17 februari 2020, 16:42 uur

Ben je een maker of ontwerper met een opkomende praktijk op het gebied van vormgeving, architectuur en/of digitale cultuur en zou je graag een talentontwikkelingsbeurs aanvragen, maar heb je geen reguliere kunstvakopleiding afgerond? Dien dan je portfolio in voor een van de scout nights die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert binnen de kaders van de deelregeling Talentontwikkeling. De deadline is 6 maart 2020.

Toelichting

Wil je meedingen naar deelname voor een scout night, dien dan je portfolio (maximaal 15 pagina's) en je CV (maximaal 2 pagina's) in via onze online aanvraagomgeving. Een portfolio mag ook bestaan uit een Instagram-account of video. De deadline is 6 maart 2020, 23:59 uur.

Heb je vragen, neem dan contact op met de scout van de stad waar je je werk wil pitchen. Dit zijn:
Marian Duff, Amsterdam
Meryem Slimani, Rotterdam
Jess Oberlin, Eindhoven
Saïd Belhadj, Utrecht

doelstelling
De Open Oproep Scout Nights vindt plaats binnen de kaders van de deelregeling Talentontwikkeling. Met deze deelregeling stimuleert het Stimuleringsfonds een nieuwe generatie ontwerpers en makers in de verdere ontwikkeling en profilering van de eigen uitzonderlijke ontwerppraktijk. De scout nights zijn specifiek bedoeld voor ontwerpers en makers die geen reguliere kunstvakopleiding hebben gevolgd of deze niet hebben afgerond. Zo stelt het fonds ontwerpers en makers met verschillende sociale, economische en culturele achtergronden in staat hun ontwerppraktijk verder artistiek te ontwikkelen en te professionaliseren.

Het budget voor deze open oproep is € 12.000. Hiermee kunnen per stad maximaal drie deelnemers worden geselecteerd. De geselecteerden ontvangen elk € 1.000 voor het opstellen van een ontwikkelplan dat moet worden ingediend voor de tweede ronde van de subsidieaanvraag. De scout nights zijn besloten en vinden plaats tussen 6 en 10 april. Klik hier voor een impressie van de Scout Nights 2019.

voorwaarden
De scout nights richten zich specifiek op in Nederland wonende ontwerpers, makers of onderzoekers, die momenteel geen opleiding volgen, noch in het verleden een diploma hebben behaald binnen het kunstvakonderwijs. Ze hebben een individuele praktijk of zijn werkzaam als collectief en werken binnen de (deel)disciplines vormgeving, architectuur of digitale cultuur of een cross-over hiertussen. Ook praktijken op de grenzen van de disciplines zijn welkom, zoals street art, art-direction en styling of stadsmakers.
De te scouten talenten zijn daarnaast:
18 jaar of ouder;

kunnen met hun portfolio en CV aantonen dat ze minimaal één jaar en maximaal vier jaar werkzaam binnen hun vakgebied;

staan ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel of bij een van de Kamer van Koophandels die vallen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.


maximaal tien pitchers
Het Stimuleringsfonds toetst samen met de scouts de binnengekomen aanvragen en de mate waarop deze aansluiten bij de doelstellingen van de open oproep. We kijken of er sprake is van een professionele beroepspraktijk en of het portfolio aansluit bij de (deel)disciplines van de creatieve industrie. Per stad kunnen maximaal tien makers een pitch doen. Aanvragers krijgen uiterlijk twee weken voor de scout nights te horen of ze mogen pitchen.

toelichting pitch en criteria
Word je uitgenodigd om een pitch te doen, dan geef je tijdens de scout night in een presentatie van maximaal vijf minuten, antwoord op wie je bent als maker, wat jouw motivatie is en wat jouw praktijk uniek of onderscheidend maakt. Ook geef je kort inzage in wat je komend jaar wil ontwikkelen. De pitch is met afbeeldingen en in het Engels of Nederlands, afhankelijk van jouw voorkeur.

Elke scout night heeft een eigen jury, bestaande uit drie leden. De samenstelling van de jury's wordt na de sluitingsdatum aan de deelnemers bekendgemaakt, net als de pitchlocaties. De jury's maken tijdens de scout nights de selectie aan de hand van de onderstaande criteria:
1. Kwaliteit: Hierbij kijkt de jury specifiek naar de samenhang tussen motivatie en artistieke uitgangspunten van de maker en de wijze waarop deze tot uitdrukking komen in het werk. Daarbij kijkt de jury naar de verbeeldingskracht en onderzoekende houding van de maker en de beheersing van de gekozen middelen.
2. Relevantie: De jury beoordeelt de mate waarin sprake is van een voor de creatieve industrie unieke stem en onderscheidende praktijk.
3. Ontwikkelpotentie: De jury maakt een inschatting van de potentie voor artistieke en professionele ontwikkeling van de maker.
Alle aanvragers worden geïnformeerd over de uitslag van de scout nights. Het Stimuleringsfonds communiceert alleen over de geselecteerde voorstellen. De afgewezen voorstellen ontvangen een negatieve beschikking.

vervolg
Als je bent geselecteerd tijdens een van de scout nights, dan ontvang je € 1.000 om een ontwikkelplan te schrijven voor een beurs van € 24.000. Dit plan wordt in de tweede en laatste ronde van de deelregeling Talentontwikkeling beoordeeld door de adviescommissie van deze deelregeling, samen met de plannen die zij in de eerste ronde volgens de reguliere procedure selecteerde. De commissie selecteert in deze tweede ronde maximaal 35 makers voor een talentontwikkelingsbeurs.

online aanvraagomgeving
Via de online aanvraagomgeving vul je het formulier in voor deelname aan een van de scout nights, en voeg je je portfolio en CV bij. Het is nodig om hiervoor een persoonlijk account aan te maken. Let op: doe dit op tijd, het valideren van een account door het fonds kan tot maximaal één werkdag duren en kan alleen tijdens werkdagen.

vragen?
Heb je vragen? Kijk of deze worden beantwoord in de veelgestelde vragen op onze website of neem contact op met Sharvin Ramjan, stafmedewerker Talentontwikkeling, of met de scout in jouw regio.

Doelgroep
Volwassenen
Idee
Deel dit: