Bericht

Anekdote 13: druppels op een raam - StadmakersCooperatie - 1-6-2019

Geplaatst op 21 juli 2023, 09:51 uur
Illustration

Een wezenlijk kenmerk van de leefwereld of de bottom-up beweging is dat die heel erg lokaal opereert en is georganiseerd. Het zijn vaak kleine initiatieven, in een buurt of een wijk, soms voor de stad, van en voor mensen uit de buurt. In de ogen van de systeemwereld zijn ze klein, schattig, subsidie behoevend, erg afhankelijk van enkele personen en daarmee kwetsbaar. Maar het gaat niet om 1 buurtplek maar om honderden, niet om 1 groep buurtmoeders die ontbijtjes maakt voor arme kinderen, maar om honderden, duizenden, miljoenen eigenlijk. Net als bij een raam na een regenbui zijn er heel veel druppels, die niet verbonden zijn en geen massa hebben, geen gevoelde gezamenlijkheid. 


Het leek ons belangrijk om de beweging meer gezicht te geven, de krachten te bundelen, een groter verhaal te maken, het vakmanschap en de wederzijdse erkenning te versterken. Ik had bedacht dat we daartoe een stichting zouden moeten oprichten, een belangenvereniging. Het bestuur was al benaderd maar Teun had een ander idee. Hij had eerder een coöperatie voor freelance journalisten opgericht en die rechtspersoon leek hem beter te passen. We schreven een plan en vroegen het VSBfonds en Stichting DOEN om ons te steunen. We startten Stadmakersonline.nl, met de hulp van Gebiedonline de Gemeente Amsterdam en projectontwikkelaar AM, waar stadmakers zichzelf en hun projecten op konden zetten en daarmee automatisch lid werden van de coöperatie. 


Dat ging op zich allemaal wel aardig maar er zat iets dwars: vrijwel niemand herkende zich in een landelijke coöperatie. Er waren wel een paar honderd profielen aangemaakt maar de onderlinge interactie was nul. We besloten om het veel lokaler te organiseren en starten overal Stadmakers appgroepen. We zochten iemand die we kenden in een stad en vroegen die om te helpen met het opzetten van een informele bijeenkomst, daar legden we uit wat we aan het doen waren en startten direct de groep. Nu zijn er 40 appgroepen met meer dan 3.000 Stadmakers. In Amsterdam zitten er 263 mensen in, in Haarlem 183. In Den Haag leken er geen Stadmakers te zijn. Totdat we dat tegen Haagse ambtenaren/stadmakers Jeroen Laven en Saskia de Vin zeiden. Hold my beer zei Saskia en binnen 3 dagen zaten er 90 mensen in, nu 252. 

Zomaar een dag in een Stadmakers-appgroep

Den Haag

10:19 – +31 6: Vraagje! Klopt het dat er een project bestaat waar jongeren buurtklussen doen en met name timmerwerk? Voor een buurttuin in de gaarde zoek ik wat timmergrage mensen die toffe dingen willen komen doen. Uiteraard tegen betaling

10:24 – +31 6: Bij de zichten in zuidwest heeft toon een houtwerkplaats

10:25 – +31 6: @toonvandaag insta

10:28 – +31 6: Made in Moerdijk doet klussen in heel Den Haag met jongeren

10:28 – +31 6: ‎Donne Bax Made in Moerwijk.vcf (bestand bijgevoegd)

10:29 – +31 6: Ja, Donne ken ik idd! en ik zoek ook contactpersoon voor Made in Bouwlust

10:29 – +31 6: Je kan ook ervaren studenten opleiding bouw ROC Mondriaan vragen. Die timmeren ook graag!!

10:30 – +31 6: ‎Erik Zegwaard Roc Bouw.vcf (bestand bijgevoegd)

10:30 – +31 6: Oh leuk zeg! Dank je wel

10:40 – +31 6: https://www.hetmeisjemetdezaag.nl/contact/

10:43 – +31 6: Judith heeft hart voor de stad, ken haar van een aantal fraaie minibiebjes

10:44 – +31 6: heeel toffe dingen maakt zij zeg! 😍

10:45 – NBV: Beetje vreemde vraag misschien, maar aangezien er zoveel kennis in deze groep aanwezig is, stel ik het toch: bij wie moet ik zijn als er in onze wijk Mariahoeve een pand is dat van de gemeente is en binnenkort een andere invulling kan krijgen?

10:46 – +31 6: CVDH denk ik?

10:46 – +31 6: Centrale Vastgoedorganisatie vd gemeente

10:49 – +31 6: abcdefg@denhaag.nl stuur wijkmanager Mariahoeve een berichtje

10:51 – NBV: Hihi die weet het al

10:56 – +31 6: ‎Ali MiM.vcf (bestand bijgevoegd)

Er is 1 landelijke Signal groep, dat moest van Marleen Stikker omdat Whatsapp van Facebook is, met 108 mensen. De groepen worden intensief gebruikt, wij zitten in alle appgroepen en lezen altijd graag mee. Er worden oproepen gedaan, informatie uitgewisseld, hulp, netwerk en spullen gevraagd en aangeboden. Maar belangrijker is dat de lokale Stadmakers elkaar vinden, zich realiseren dat ze onderdeel zijn van een gemeenschap. En die gemeenschap is sterk aan het groeien. Er zijn inmiddels drie Stadmakers congressen, in Rotterdam, Haarlem en Den Haag, er is een Stadmakersfonds dat aankoop van onroerend goed kan financieren. 


Wij willen de lokale groepen nu verder versterken en proberen om de lokale appgroepen tot lokale StadmakersCooperaties te maken. Daarmee is de groep een stevigere gesprekspartner voor de gemeente en beter aanspreekbaar, er is iemand die ze kunnen bellen. Maar het gaat nog verder: een lokale Stadmakerscooperatie kan meedoen aan aanbestedingen, een plek maken, lobbyen, elkaar verzekeren in een broodfonds. En, tenslotte, de groep kan partners binnen de gemeente vinden om mee samen te werken. Sterker nog, ze kunnen ambtenaren die het anders willen doen steunen en soms zelfs beschermen. We spraken een ambtenaar die vertelde dat zij soms de rand kon opzoeken omdat ze de steun heeft van een belangrijk bewonersinitiatief.

Zo zal er een netwerk van lokale StadmakersCooperaties ontstaan dan, met elkaar verbonden en ondersteund waar nodig door de landelijke vereniging . En die maken we dan weer onderdeel van het We Doen Het Samen initiatief met de Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA), Nederland zorgt voor Elkaar en de Maatschappelijke AEX (MAEX). Dan zijn we met nog meer druppels, heel veel druppels die samen een golf kunnen worden en dan weten ministers ook wie ze moeten bellen als ze de bewonersbeweging nodig hebben om te helpen bij maatschappelijke vraagstukken.

 

Deel dit: