Blogpost

Gezond en gelukkig Moerwijk

Geplaatst op 24 juli 2020, 14:45 uur

Geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ in Moerwijk kopte het AD december vorig jaar. Uit onderzoek bleek dat inwoners van Moerwijk en minder kans op een lang en gezond leven dan andere Hagenaars hebben.

Maar dat zal als het aan Amanda de Glanville, Irma Bolhuis en Neo de Bono ligt, niet lang meer zo zijn.. Hieronder lees je waarom.

Door: Marieke Keur

Gezondheidscentrum Moerwijk
Moerwijk-Oost krijgt een eigen gezondheidscentrum. Dat gaat anders dan normaal. De wijk gaat bepalen wat daar in komt. Het idee komt van de Bewonerscoöperatie Moerwijk, welzijnsorganisatie Mooi Welzijn, huisartsen uit Moerwijk en interieurarchitect Nicolet Bekker. Zij zijn de motor achter het nieuwe gezondheidscentrum. Agis Innovatiefonds vond het idee innovatief en steunt het financieel.

Samen met de wijk
Neo de Bono is een van de drijvende krachten achter de bewonersorganisatie de Moerwijk Coöperatie. Hij heeft deze vorig jaar opgericht met een aantal andere wijkbewoners. De coöperatie heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een bewonersplatform, dat actief met o.a. de gemeente meedenkt over de toekomst van Moerwijk. Neo kwam via zijn werk bij de Voedselbank zo veel zaken tegen die hij wilde aanpakken, dat hij dat gewoon is gaan doen. Zo zocht hij contact met welzijnsorganisatie Mooi Welzijn. Mooi en de coöperatie begonnen een sociaal spreekuur voor de buurt. Bewoners die boos waren over een brief bijvoorbeeld, worden daar geholpen. Het waren kleine stapjes, maar van het een kwam het ander.

Irma Bolhuis is manager bij Mooi. Zij vertelt hoe Mooi in dezelfde tijd zocht naar manieren om buurtbewoners iets te laten verdienen in natura: ‘Als jij iets voor de wijk doet, verdien jij een fiets voor je puber.’ Ondertussen bespraken Neo en Irma hoe het geld voor de wijkaanpak zinvol besteed kon worden in de wijk. En wat de gemeente kon doen aan het tekort aan voorzieningen.

Huisarts Amanda de Glanville sloot zich bij hen aan. Zij werkt al jaren in de wijk en zocht ook naar manieren om er het leven beter te maken. ‘Een huisarts is niet alleen een genezer, maar ook een gids,’ zegt ze. ‘Ik wil samen met de bewoners op zoek naar een gezond en gelukkig leven in de wijk. Wijkorganisatie HWW Zorg steunt onze visie.’ Zo begon hun samenwerking.

Buurtkamer
En toen … hadden ze een grote meevaller. Neo: ‘Tijdens een inspraakavond gaf wethouder Bert van Alphen ons gelijk dat het belangrijk is dat er in Moerwijk-Oost ruimte voor ontmoeting is. We hebben geen moment gewacht en direct het initiatief genomen om een huiskamer voor de buurt op te gaan zetten.’ Een plek voor buurtbewoners en professionals uit zorg en welzijn om te praten. Hoe kunnen buurtbewoners zelf, actief, iets doen voor de wijk? Hoe zorgen we er samen voor dat Moerwijk een fijne plek is om te wonen? Wat hebben we daarvoor nodig?

Irma voegt eraan toe: ‘Ieder mens wil ertoe doen. Ieder mens wil dat er iemand op hem of haar zit te wachten. En ieder mens heeft iets nodig om zijn bed voor uit te komen en naar uit te kijken.’ In die buurtkamer kan dat gevoel van “samen voor elkaar” ontstaan. Samen werken aan een fijne wijk. Mensen ontmoeten elkaar, helpen elkaar, vertellen elkaar verhalen en geven informatie aan elkaar door. Zo ontstaat een actief netwerk, waar iedereen wat aan kan hebben.

Huis van Gé
De buurtkamer is de eerste stap naar het nieuwe gezondheidscentrum. Een brainstorm met de buurt heeft al een eerste resultaat opgeleverd. De naam voor het gezondheidscentrum wordt: “Bij Gé”. ”Gé“ is niet alleen een naam. Het is ook de G van gezond, geluk, gemeenschap, gezellig, geloof en gastvrij. Hier werken zorg, welzijn en wijkbewoners samen aan een gezonder en gelukkiger Moerwijk. Amanda vertelt: ‘Er is veel energie in de wijk. Mensen hebben oog voor elkaar en kunnen iets voor elkaar betekenen. Door dingen samen te doen, of van elkaar te leren. Het zit in kleine dingen, zoals kinderen voorlezen of samen wandelen. Daar begint het.’

Uiterlijk 1 september moet de de nieuwe buurtkamer openen. Begin 2022 moet duidelijk zijn wat “Huis van Gé” gaat worden. Neo, Irma en Amanda hopen dat de buurt snel op bezoek komt. ‘Doe mee. Dit is voor ons allemaal. Samen bedenken we wat voor een gezondheidscentrum Moerwijk nodig heeft. Hoe Huis van Gé eruit gaat zien en wie er komen werken. Waar wordt de wijk beter van? Dat bepalen wij met zijn allen. En daarom hebben we iedereen nodig.’

Hoe Huis van Gé eruit gaat zien en wie er komen werken. Waar wordt Moerwijk beter van? Dat bepalen wij met zijn allen. En daarom hebben we iedereen nodig die op enige manier in of bij de wijk betrokken is.

Doe en denk mee! Aanmelden kan hier

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewonersorganisatie + bewonersbedrijf + bewonersplatform in 1.

Een bewonersorganisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.

Een bewonersbedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewonersplatform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

Woon je in Moerwijk? Word lid!

Onderneem je in Moerwijk? Word partner!



Illustration
Gezond en Gelukkig Moerwijk Amanda de Glanville Huisartsencentrum Moerwijk, Neo de Bono Geloven in Moerwijk Moerwijk Cooperatie, Irma Bolhuis Mooi Welzijn voor de locatie van het Huis van Gé Huis van Gezondheid Foto Marieke Keur.jpg
Deel dit: