Peter Groeneveld

Initiatiefnemer, Initiatiefnemer Stadswijngaarden Utrecht
Mijn expertise

Ervaring hoe je stadslandbouw in de stad in samenwerking met de gemeente kunt verwezenlijken.

Mijn drijfveren

Ik heb een stichting Stadswijngaard Utrecht opgericht. Een 300-tal vrijwilligers uit de stad zijn al met de handen in het groen aan de slag geweest. Iedereen kan gratis meedoen. Als iedereen meer in contact komt met de natuurlijke en biologische werkwijze zal er uiteindelijk ook,  bewuster en met meer begrip en de waardering voor de kwaliteit van het productie proces, boodschappen gedaan worden.


Zie ook het artikel over de wijngaard in het Maximapark:  https://maximapark.nl/een-wijngaard-in-het-maximapark/


of de speech bij de opening van de burgemeester van het project:


https://www.stadswijngaardutrecht.nl/2023/05/09/2093/


De missie van de stadswijngaard is: in de stad, door de stad en voor de stad. Binnen de stadswijngaard zijn we gericht op de kwaliteit van het productieproces. Dit houdt in, ten eerste een biologische teeltwijze. Hierbij wordt geen enkel chemisch middel gebruikt.


Daarnaast  zijn de wijngaarden ook rijk aan biodiversiteit, omdat er ook allerlei inheemse bloemen en kruiden gezaaid gaan worden. Die kunnen tot een meter hoog worden. 


De kwaliteit van het productieproces houdt ook in dat iedereen in de stad kan meedoen met de handen in het groen: in de stad, door de stad en voor de stad. Wat betreft in de stad: voor landbouw is de stad niet de meest logische locatie. Grond is er duur en schaars. Maar hoe mooi is het als iedereen in de stad binnen 10 minuten fietsen als vrijwilliger bij een stukje stadswijngaard aan de slag zou kunnen gaan. De stadswijngaard is een satellietwijngaard opgebouwd uit verschillende kleine stukjes grond verspreid over de stad. Het is de bedoeling dat de gezamenlijke oogst voldoende groot gaat worden om uiteindelijk ook een wijnkelder in de stad rendabel te kunnen gaan exploiteren.


Publieke tuin
De kwaliteit van het productieproces is ook gericht op de stad. Het is voor de stad niet zozeer de hoofdzaak dat er flessen wijn en druivensap geproduceerd gaan worden. De kwaliteit van het productieproces houdt in dat we onze productiegrond inrichten als publieke tuin. De Utrechtse biologische stadswijngaarden worden groene tuinen voor ontspanning, rust en verbondenheid met de natuur. Hoe mooi is het om landbouw te bedrijven waarbij je productiegrond tegelijkertijd ook een publieke tuin voor de stad is. Een publieke tuin om bijvoorbeeld tot rust te komen, dicht bij de natuur te zijn en om andere mensen te ontmoeten. Hoe zou Nederland er uit zien als alle landbouwbedrijven dit zouden doen?


Voor mij is een goede kwaliteit van het productieproces een randvoorwaarde voor goede wijn. Iedereen die hier met de handen in het groen aan het werk gaat, kan zien hoe groot de interactie van een plant met de bodem is en iedereen kan van dichtbij meemaken hoeveel details er komen kijken bij het op duurzame wijze produceren van druiven. En ik hoop dat iedereen met deze kennis zich uiteindelijk bij de aanschaf van een fles wijn ook automatisch gaat afvragen wat de bijbehorende kwaliteit van het productieproces is van die fles. Verder ben ik er van overtuigd dat – als de kwaliteit van het productieproces klopt – we,  uiteindelijk, ook alleen op smaak bezien, de beste wijn en het mooiste sap zullen gaan produceren.

Mijn droomprojecten

Wijnbouw in de stad: samen met de stad op een duurzame wijze wijndruiven produceren. De wijngaard wordt een groene tuin voor ontspanning, rust en verbondenheid met de natuur. Maar ook een leuke publieke tuin om mensen te ontmoeten en activiteiten uit te voeren.

Relevante ervaring

Ik heb een organisatie (stichting) die volledig uit vrijwilligers bestaat opgezet, geïnspireerd en geleid als voorzitter. Dit is bottom up opgezet. Ook ervaringen met bottom up processen in de stad Utrecht die stopgezet zijn..