Activiteit

Onze stad, ons canvas: dé conferentie voor stadsontwikkelaars

donderdag 20 april 2023 , 9:00 - 17:00 uur
Illustration

Hoe kunnen (simpele) creatieve regels zorgen voor meer verbinding in de stad? RAUM organiseert op donderdag 20 april 2023 de tweede editie van Onze stad, ons canvas in Utrecht. Samen met STIPO, Placemaking Europe, Open Cities Platform (Universiteit Utrecht) en Creative Bureaucracy Festival Berlin. Een conferentie voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met- of geïnteresseerd is in het maken van meer inclusieve publieke ruimten in de stad door creativiteit. 

Programma 20 april: workshops en sessies op een bijzondere locatie 
Op donderdag 20 april van 09.00 - 17.00 uur vindt de conferentie plaats bij RAUM. Een plek die is ontstaan vanuit een creatieve regel, in co-creatie met haar gebruikers door inzet van kunst, ontwerp en creativiteit. Tijdens deze conferentie zijn er inspirerende sprekers, creatieve workshops en verdiepende gesprekken. Met o.a. Niteshop, Alina Lupu en Expodium Utrecht. Of slenter door de huiskamer van de stad bij WEKEA en kom langs bij onze powerhouses: leer over henna bij henna-artiest Fatima Oulad Thami of kom naar de pop-up store Schmickens Shoppa van Utcast. 

Inspirerende verhalen van pioniers Raymond Ramdihal, Fran Edgerley en Matthias Rauch 
Diverse sprekers delen hun ervaringen met regels in Utrecht, Londen en Mannheim.

  • Raymond Ramdihal (Freedom City Festival Utrecht) vertelt over het belang van straatcultuur voor de publieke ruimte.
  • Fran Edgerley is initiatiefnemer van het onderzoeksnetwerk ab__ en medeoprichter van het Londense architectuur- en ontwerpcollectief Assemble, winnaar van de Turner Prize in 2015.
  • Matthias Rauch is cultureel innovatie manager in Mannheim, dé UNESCO city of Music. Hij vertelt over de transformatie van arbeidersstad naar culturele stad, waardoor muziek onderdeel van het straatbeeld werd.

Expeditie 13 april: op de fiets langs creatieve hotspots door Utrecht
Bezoekers van de conferentie kunnen zich gratis opgeven voor een extra excursie in Utrecht op donderdag 13 april. Marjolein van Alfen (expert in ruimte voor cultuur) neemt bezoekers mee langs diverse betekenisvolle plekken voor cultuur in Utrecht. We spreken de initiatiefnemers van het Hof van Cartesius, Beton-T en De Nijverheid over hoe zij creatief omgaan met regels om hun missie te bereiken. 

Creatief met regels voor meer verbinding in de stad
Zoals algoritmes van grote techbedrijven de virtuele wereld vormgeven, zo bepalen regels, beleid en wetten hoe de fysieke publieke ruimte eruitziet. In het algemeen zijn beleidsregels voor specifieke groepen. Denk aan: de manier waarop hangjongeren worden geweerd van pleintjes of terrassen die pleinen bezetten waardoor alleen betalende gasten welkom zijn. Op eenzelfde manier kunnen creatieve regels leiden tot nieuw of ander gebruik van een plek. Een plein, park of straat kan daardoor veel betekenisvoller worden voor inwoners. Tijdens de conferentie brengen we kennis samen over hoe we creatief kunnen omgaan met regels om verbinding tussen mensen te creëren in de stad.

Onze stad, ons canvas: creatief met regels voor meer verbinding in de stad
Tickets vanaf nu te koop (€75) via https://www.raumutrecht.nl/agenda/nu-bij-raum/onze-stad-ons-canvas

Locatie
Stadslab RAUM
Kosten toelichting
75 euro
Doelgroep
Alle volwassenen
omschrijving doelgroep 
Voor alle professionals en geïnteresseerden in het maken van de publieke ruimte.

Deel dit: